2014-11-19 14:48:02

Dunja na ormaru ili tanjuru?

Dragi naši,  u četvrtak  13. studenog u školskoj knjižnici PŠ,  u ugodnim jesenskom ozračju protekle su treće Hugine pjesničke večeri. Zvijezde ovih večeri bile su jesen i jesensko voće dunja. Osim što dunju možemo pronaći na grani ili na ormaru, ona svoje mjesto ima i na tanjuru. Od dunje se mogu pripremiti različiti specijaliteti, a mi ćemo s vama podijeliti recept za sir od dunje kojeg smo imali priliku kušati na Huginim večerima. Dunja je vrlo nostalgično voće, puno romantike. Ona je poput škrinjice prekrivene paučinom,  pune tajni, skrivene na nekom starom tavanu. Danas je kvaliteta i konzumacija  dunje podcijenjena i upravo zato smo je odabrali za temu trećih Huginih pjesničkih večeri. Dragi stiholjupci, hvala vam na sudjelovanju na jesenskim Huginim večerima, na lijepim stihovima i druženju. Vidimo se uskoro! Pišite, čitajte, stvarajte.  

Sir od dunja (kitnkez ili kotonjata)

Sastojci:
1 kg dunja
800 grama šećera
3 limuna

Način pripreme:
Dunje očistiti, ali ne guliti koru, izrezati na komadiće i složiti u posudu sa vrlo malo vode, tek da prekrije dno. Na laganoj vatri kuhati u čvrsto zatvorenoj posudi dok ne postanu mekane. Tako dobivenu masu pasirati. U posudu sa debljim dnom staviti dunje, dodati 800 grama šećera, staviti na jaku vatru i neprestano miješati. Nakon sat vremena kaad se masa počne odvajati od drvene kašike, dodati sok od tri limuna. Skinuti s vatre i masu stavljati u vlažne kalupe ili kalupe namazane uljem, ostaviti najmanje 24 sata da se stisnu. Nakon toga stresti iz kalupa, sušiti ih  na zraku i ukrasiti po želji.  Najbolje je čuvati ih u kutijama ili pladnjevima s lovorovim listom.

Ostale fotografije pogledajte u galeriji slika.


Osnovna škola Hugo Badalić Slavonski Brod