preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

Važni dokumenti
Mi smo

vijesti

Rezultati natjecanja Dabar 2020.

Dragi čitatelji, objavljene su rang liste po kategorijama i razredima na međunarodnom natjecanju iz informatike i računalnog razmišljanja. Ukupne rang liste dostupne su samo učiteljima na MOOC-u. Najbolji od najhrabrijih učenika i učenica naše škole, koji su i ove godine odgovorili na izazov Dabar, nalaze se na popisu 10% najboljih u svojoj kategoriji u Republici Hrvatskoj, Jona Janković, 7.b, Ivan Kolomejac, 8.b i Marina Nikolić, 8.b, svi u kategoriji MegaDabar. Učeniku 3.a razreda, Mateju Kolomejcu, nedostajalo je samo 0,2 boda da uđe u 10% najboljih u svojoj kategoriji. Svi učenici sudionici na istom mjestu (MOOC-u) gdje su rješavali test mogu vidjeti zadatke i značku te diplomu koju su dobili za sudjelovanje na natjecanju. Čestitamo Joni, Ivanu, Marini i svim ostalim sudionicima petog po redu međunarodnog natjecanja Dabar! Vidimo se i sljedeće godine, zar ne?

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 23. 11. 2020. 09:54

Uoči Adventa

Uoči početka Adventa, učenica Lara Kralj svoje je misli i osjećaje prenijela na papir. Pročitajte…

Advent  je vrijeme pripreme za blagdan  Božić. U ovom vremenu prevladavaju nada, budnost, čežnja. Budnost je otvorenost očiju i srca. Kršćani bdiju da prepoznaju Isusa koji dolazi. Svako jutro su mise zornice koje imaju pokorničku značajku jer treba rano ustati da se stigne u Crkvu. Oholost je grijeh koji nam onemogućava da se približimo Bogu. Najbolje ćemo je se odreći s Božjom pomoći kroz molitvu. Oholost nas ubija i zbog nje činimo i druge grijehe. Ona je rezultat lažne poniznosti, našeg egoizma, neželje da Boga stavimo ispred sebe. Ohole osobe ne žele priznati da je sve što imamo rezultat Božje providnosti. Ponizno trebamo shvatiti tako da sve što je u nama pripada Bogu. U poniznosti se trebamo Bogu predati u zagrljaj. Danas je sve manje poniznosti jer je život ubrzan i u njemu pobjeđuju najjači, najsposobniji. Nažalost, ljudi nisu svjesni, ne žele priznati vlastitu ograničenost. Ne znaju da su najjači oni koji kleče pred Bogom. Isuse, pomozi mi da uvidim svoje grijehe. Želim da zajedno dokažemo koliko mogu biti ljubazna. Želim se ispričati onome koga sam povrijedila. Zagrijmo nečije srce koje će u ovo vrijeme oskudijevati u svemu. Pomozi mi izmamiti osmijeh djetetu koje ima skromnu želju. Samo zajedno, zagrljeni  i u molitvi, obazrivi prema drugima možemo dokazati kako je poniznost velika vrlina. Želim čista srca dočekati Isusov rođendan.                                                

Lara Kralj, 8.a​

  :: opširnije :: 


objavio: Katica Markić  datum: 23. 11. 2020. 07:58

KnjižniČARANJE

Dragi knjigoljupci i oni koje će to tek postati, školsko knjižniČARANJE traje i dalje, a ovoga tjedna znanjem su se začarali učenici 1.b razreda koji su putovali svijetom pomoću jednoga novčića i jedne kuće putujuće uz "Slikopriče" književnice Željke Horvat-Vukelja. Učenici drugih razreda Područne škole naučili su što su dječji časopisi, koja im je namjena, koliko često se objavljuju, što je to naslovnica i što mora sadržavati. Borili su se i s  Knjigomrscem Strašnim te su ga i pobijedili te su postali Knjigoljupci Veliki, na radost školske knjižničarke i učiteljica! Bravo! Do čitanja iz školske knjižnice!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 20. 11. 2020. 10:35

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, Škabrnje i žrtve Domovinskog rata

Uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i žrtve Domovinskog rata, u našoj školi smo na primjeren i dostojanstven način odali počast patnjama grada Vukovara i njegovih sugrađana. Vukovar je bio i ostao simbol ljudskog stradanja i patnje. Grad je to gdje je zlo urezalo neizbrisive tragove u ljudskim dušama i na materijalnim dobrima. O Vukovaru i njegovoj tragediji ispisane su tisuće stranica, a pisat će se sve dok živi sjećanje na taj grad HEROJ. Učenici, učitelji i svi djelatnici škole upisivali su se u Knjigu sjećanja: "Riječi za Vukovar", ostavljali su poruke ljubavi i nade na "Panou ljubavi", a likovnim i kreativnim radovima te zapaljenim lampionima  - svjetlima nade kraj replike spomenika poginulim braniteljima u našoj školi i duž Vukovarske ulice pokazali su istinsko poštovanje žrtvi grada heroja. Vukovar će zauvijek biti u našim srcima, a ovim malim činom učinili smo da Vukovar živi u našoj školi. Neka se nikada ne ponovi i ne zaboravi! 

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 19. 11. 2020. 11:47

Obavijest za učenike i roditelje!

Dragi učenici i roditelji, u srijedu 18. studenoga 2020. godine obilježavamo Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata. Ovaj se datum obilježava kao važan dan za hrvatsku povijest od odluke Hrvatskog sabora 1999. godine. 2019. godine Hrvatski sabor je donio i odluku da je 18. studenoga državni praznik te je zbog toga za sve učenike srijeda 18. studenoga neradni i nenastavni dan. Ovaj dan obilježite mirno i dostojanstveno te u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama. Redovnim obvezama vraćamo se u četvrtak 19. studenoga 2020. godine.

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Čugura Ćerić  datum: 16. 11. 2020. 19:10

Dabar - međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja

Već petu godinu sudjelujemo na međunarodnoj inicijativi Dabar (Bebras) koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti. Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućio jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka koje su napisali stručnjaci iz pedesetak zemalja. Iako se rješavanje zadataka temelji na informatici, možete ih rješavati i bez informatičkog predznanja. Čestitamo svim našim učenicima koji su sudjelovali na natjecanju i nestrpljivo iščekujemo rezultate (tko je u najboljih 10% u svojoj kategoriji)!

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 13. 11. 2020. 13:52

CAP u trećim razredima matične škole

Prošle smo godine na roditeljskom sastanku najavili provedbu radionica CAP programa s učenicima, ali nas je prelazak na online nastavu u tome omeo. Obećane radionice ovaj smo tjedan proveli s našim, sada već 3.a i 3.b razredom. 
CAP (Child Assault Prevention) program je program primarne prevencije zlostavljanja djece. Učenici su kroz promatranje igrokaza i sudjelovanje u njima naučili kako sačuvati svoja prava da budu sigurni, jaki i slobodni.

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Mendek Ocelić  datum: 13. 11. 2020. 12:24

Mjesec hrvatske knjige

Čitanje je cool. Tijekom Mjeseca knjige zabavili smo se čitanjem hrvatskih književnika. Rješavali smo različite kvizove izrađene u različitim digitalnim alatima. Najzanimljivije je bilo u 6.c. Oni su čitali knjigu Branke Primorac, Ljubavni slučaj mačka Joje. Radili su „lektiru u vrećici“. U galeriji možete vidjeti kako nam je bilo zabavno.

  :: opširnije :: 


objavio: Finka Hrkač  datum: 13. 11. 2020. 12:22

Dan ljubaznosti - 13. studenog

Danas se obilježava Svjetski dan ljubaznosti. U sklopu eTwinning projekta Me, Myself & I obilježili smo ga u našoj školi i u 4. c razredu. Tijekom tjedna prikupljali smo citate, komplimente, lijepe riječi i geste, pričali o ljubaznosti, a danas smo svečano završili s izradom plakata, s čijim ćemo se sadržajem u sklopu vlastitih izazova baviti do kraja godine. Zapisivat ćemo i prikupljati svoja ljubazna djela i praviti vlastiti lanac ljubaznosti!
Neka ljubaznost postane navika. Budimo ljubazni svaki dan! Usrećujmo sebe i druge! Zavirite i OVDJE!
 
  :: opširnije :: 


objavio: Sandra Sekulić  datum: 13. 11. 2020. 10:34

Svjetski dan romskog jezika

5. studenog - Svjetski dan romskog jezika
Danas se obilježava Svjetski dan romskog jezika koji se u Republici Hrvatskoj slavi kao romski nacionalni praznik. "Romski narod u svijetu govori jezičnim dijasistemom kojega čini 60-ak dijalekata, nerijetko potpuno različitih. Ipak, većina Roma govori jezikom romani chib (romani ćib). Mnogi pojedinci, ne nužno pripadnici romske nacionalne zajednice, već i mnogi drugi stručnjaci, romolozi i indolozi, kao i sveučilišni profesori koji se bave romskom tradicijom i kulturom te publicisti i književnici ulažu velike napore za očuvanje i standardizaciju romskoga jezika. Tome svoj doprinos daju i stručnjaci i entuzijasti iz Hrvatske. U tome smislu 2008. godine je u Hrvatskoj, u izdanju Udruge za promicanje obrazovanja Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“ iz Zagreba, javnosti predstavljen prvi Romsko – hrvatsko i hrvatsko – romski rječnik autora Veljka Kajtazija. Stručnjaci i uglednici, okupljeni u Zagrebu, tom su prigodom pokrenuli međunarodnu inicijativu da se baš u čast toga događaja datum 5. studenoga proglasi Svjetskim danom romskoga jezika.“

Izvor:https://veljkokajtazi.com/.../05-11-svjetski-dan-romskog.../ 

Učenici Područne škole sa svojim su učiteljicama vrlo aktivno i s veseljem obilježili ovaj dan. Četvrti razredi su kroz sadržaje iz Prirode i društva obrađivali temu romskog jezika, pisali su riječi na romskom jeziku i uspoređivali ih s hrvatskim te su i zapjevali! Treći su razredi čitali bajke i gledali crtiće na romskom jeziku, učili su nove riječi i ukrašavali učionicu, prvašići su brojali do 10, učili su nazive u obitelji na romskom jeziku te su ukrašavali hodnik ispred učionice, drugašići su uz nove riječi na romskom jeziku napravili i slikovni rječnik, a učenici Posebnog odjela crtajući motive iz romske tradicije i kulture pokazali su svoje veliko srce! Bravo za sve!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 5. 11. 2020. 10:42

Happy Halloween

U sklopu eTwinning projekta Igrom do znanja i zabave učenici 5.a razreda obilježili su engleski blagdan Halloween kroz zabavu,a ujedno i naučili mnogo toga novoga o tome kako djeca u zemljama engleskog govornog područja provode ovaj dan 🦇🍁
Sat smo započeli igrom asocijacija,nastavili sa šarenim bonbonima koji nisu bili samo za uživanje nego smo ovisno o boji/liku govorili rečenice na engleskom jeziku.
Pogledali smo prezentaciju o običajima i podrijetlu Halloweena i naučili nove riječi. Naučeno smo provjerili kroz nekoliko kvizova u wordwallu- radili smo na školskim tabletima i križaljkama uz koje smo crtali,pisali i bojali... 🥰
 
  :: opširnije :: 


objavio: Marija Janković  datum: 31. 10. 2020. 18:10

Programirali smo micro:bit-ove!

Upoznali smo se s mikroračunalima zvanim micro:bit! Učenici 3.a i 3.b su prije početka rada s micro:bit-ovima morali spojiti sve potrebne dijelove s micro:bit-om, a nakon toga spojiti i micro:bit na računalo. A onda je moglo početi programiranje. Pozvati su editor u kojem se stvaraju programi Microsoft MakeCode for micro:bit te izradili svoj prvi program koji su pohranili na micro:bit te izvršili. Baš nam je bilo zabavno. Jedva čekamo sljedeći sat informatike.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 30. 10. 2020. 14:01

Maskota projekta Me, Myself & I

"Sva moja lica" ili "Me, Myself & I"- eTwinning je projekt u koji su uključeni učenici četvrtih razreda. U izazovu osmišljavanja maskote za istoimeni projekt pridružili su im se i učenici osmih razreda te su svi zajedno prionuli poslu. U galeriji slika pogledajte njihove ideje i izaberite svog favorita! Bit će teško!

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 30. 10. 2020. 13:03

Moj zavičaj u slici i riječi Vijest ima dokument u privitku

Svaki kraj nekomu je zavičaj. Na ovu temu zavičaja motivirala nas je pjesmica o zavičaju te smo se, radeći u skupinama, uhvatili u koštac sa zadatkom, vođeni smjernicama naše učiteljice. Cilj je bio predstaviti svoj zavičaj slikom i rječju, onako kako želimo. Slikali smo, pisali, fotografirali i slagali plakat, napravili smo PPT prezentaciju, čak i knjigu. Dijelimo s vama naše radove i vjerujemo da će vam se svidjeti. Pozdrav od 3.a.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Klajić  datum: 30. 10. 2020. 10:34

Europski tjedan programiranja u osmim razredima

Učenici i učenice osmih razreda matične škole aktivnošću su programiranja u JavaScriptu obilježili Europski tjedan programiranja (EU Code Week 2020). Mijenjali su koordinate likova u igrici, mijenjali izglede likova, dodavali elemente i određivali pozicije (zlatnika koje je lik trebao prikupiti), dodatne igrače (jer je uvijek zanimljivije igrati s više igrača) elemente izbjegavanje, određivali kojim tipkama na tipkovnici će se igrica igrati, dodavali neprijatelje (bez njih ništa) koji će ometati likove, pozadinu igrice,... Još jedan vrlo zanimljiv način da učenici u online okruženju upoznaju nešto novo, u ovom slučaju osnove programiranja u JavaScriptu. 

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 29. 10. 2020. 10:00

Bike2school s učiteljem Mladenom Crljenom

U sklopu Erasmus+ projekta "Bike2school" učenici - mladi knjižničari intervjuirali su učitelja Engleskoga jezika Mladena Crljena, koji godinama na posao dolazi biciklom i kao takav izvrstan je primjer čovjeka koji biciklirajući jača svoje  tijelo i duh.
Intervju su vodili učenici - mladi knjižničari: Teo Funarić, 8.b i Marina Nikolić, 8.b

  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 29. 10. 2020. 09:21

European Quality Label

Danas smo primili još jedno priznanje za provedene eTwinning projekte Code to the Future  i Design a World - Europsku oznaku kvalitete (European Quality Label). Priznanje znači da je rad naših učenika i naše škole prepoznat na najvišoj europskoj razini. Čestitke svim učenicima koji su sudjelovali u projektima!

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 28. 10. 2020. 08:24

EU Code Week u šestim razredima

I u šestim je razredima obilježen EU Code Week 2020. Europski tjedan programiranja je inicijativa koja slavi kreativnost, rješavanje problema i suradnju izraženu pomoću programirnja i računalnog razmišljanja. Učenje programiranja pomaže učenicima da shvate svijet oko sebe koji se brzo mijenja, prošire svoje razumijevanje o tome kako funkcionira tehnologija i razvijaju vještine i sposobnosti kako bi istraživali nove ideje i bili inovativni. Šestaši su zamijenili uloge: ovaj su put učenici postali računalo! Čitali su i tumači programe u online aplikaciji Compute it! kako bi pronašli pravi put do cilja i pobijedili u izazovima. Morali su se usredotočiti i koristiti svoje intuitivne sposobnosti da bi razumjeli neke temeljne koncepte programiranja. I bili su jako uspješni u tome.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 27. 10. 2020. 22:30

Obavijest svim roditeljima i učenicima!

U ponedjeljak i utorak, 2. i 3. studenog 2020. učenici imaju dva dana jesenskih praznika. Na nastavu se vraćamo u srijedu, 4. studenog 2020. po redovnom rasporedu. Iskoristite ove dane za odmor i obitelj!

  :: opširnije :: 


objavio: Irena Čugura Ćerić  datum: 26. 10. 2020. 11:45

Na putu dobrote 2

U teškim vremenima otkriva se tko je kakav čovjek.

Učenici Osnovne škole Hugo Badalić uz vodstvo svojih učitelja i podršku roditelja pokazali su još jednom da su na dobrome putu da izrastu u dobre, vrijedne i humane osobe.

Dani kruha postali su vrijeme dijeljenja i razmišljanja o onima kojima je teže nego nama, o potrebitima.

Akcija prikupljanja suhih namirnica za Pučku kuhinju u Slavonskome Brodu Caritasa Biskupije đakovačko osječke postala je već tradicija jer je već četvrtu godinu za redom provodimo u listopadu, a sve u sklopu obilježavanja Dana kruha s ciljem razvijanja solidarnosti, volonterstva i humanosti kod naših učenika.

Akciju je prije četiri godine započela učiteljica Katarina Brkić Čabraja sa svojim tadašnjim razredom. Pridružila joj se vjeroučiteljica Katica Markić sa svojim razredom, a već sljedeće godine pridružila se cijela Matična škola. Ove godine akciji se pridružila i Područna škola pa je količina prikupljenih namirnica veća nego ikada.

Akcija se ove godine provodi u sklopu eTwininng projekta Na putu dobrote 2.

Prikupljanje namirnica se provodilo od 12. do 16. listopada u tjednu kada obilježavamo Dane kruha uz pojačane mjere opreza kako bi se poštivale mjere za sprečavanje širenja pandemije .

Nositelji ove akcije su učenici 8. b i 7. b razreda te njihove razrednice Katica Markić i Katarina Brkić Čabraja, a u Područnoj školi učiteljica Ivana Markeljević. Oni su se pobrinuli da se namirnice pokupe po učionicama, razvrstaju i pomogli utovariti sve namirnice u automobile i istovariti ih u Pučkoj kuhinji.

  :: opširnije :: 


objavio: Katarina Brkić Čabraja  datum: 26. 10. 2020. 08:24

20. listopada - Dan jabuka i eTwinning projekt

"Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van!”
Učenici Posebnog odjela su vrlo zanimljivo i kreativno obilježili Dan jabuka te su na taj način sudjelovali u eTwinning projektu istoga naziva. Pogledajte ovdje kako je to izgledalo!
Pridružili su im se i učenici 4.c razreda koji su Dan jabuka obilježili nizom aktivnosti vezanih uz eTwinning projekte "Dan jabuka 2020", "Živimo zdravo" te "U svijetu likovnih umjetnika 3".
Istraživali su informacije o utjecaju korištenja jabuka za zdravlje kao i načinu upotrebe jabuka, čitali su prigodne priče, pisali su poslovice te su konzumirali zdravu grickalicu-čips od jabuka. Likovno stvaralaštvo nastalo je po uzoru na belgijskog umjetnika Rene Magrittea i njegovo djelo “Sin čovjeka”. Na domišljat način učenici su izradili radove u kojima su na svoj način prikazali jabuku, a i kravatu.
Kroz sve provedene i naučene aktivnosti učenici su zaključili kako jabuka s razlogom nosi titulu “kraljice voća”. Pogledajte!
 
  :: opširnije :: 


objavio: Sandra Sekulić Mirjam Ćorluka  datum: 21. 10. 2020. 13:46

Različiti, a jednaki

U sklopu akcije Različiti, a jednaki udruge Loco Moto i eTwininng projekta Na putu dobrote 2 učenici 7.b razreda su s razrednicom izradili bonton o ponašanju u blizini osoba s invaliditetom. Sigurni smo da ćete svi nešto naučiti iz ovoga, mi jesmo!

  :: opširnije :: 


objavio: Katarina Brkić Čabraja  datum: 21. 10. 2020. 12:50

I petaši su obilježili Europski tjedan programiranja

Učenici 5.a i 5.b razreda danas su obilježili Europski tjedan programiranjaEuropski tjedan programiranja društvena je inicijativa čiji je cilj na zabavan i angažirajući način svima približiti programiranje i digitalnu pismenost. Učenje programiranja pomaže nam da shvatimo svijet oko sebe koji se brzo mijenja, proširimo svoje razumijevanje o tome kako funkcionira tehnologija te da razvijemo vještine i sposobnosti kako bismo istraživali nove ideje i bili inovativni. Iako će se s programiranjem upoznati tek u drugom polugodištu, petaši su na web lokaciji Lightbot programirali robota da stigne do plavog kvadratića na kojem su trebali uključiti lampicu. Iako su se neki zadaci činili nerješivi, učenici nisu odustajali.

  :: opširnije :: 


objavio: Kristina Krtalić  datum: 19. 10. 2020. 17:37

18. listopada - Dan kravate

Spoznaja da je kravata hrvatski izum izaziva ponos u Hrvata na svim kontinentima, a kod pripadnika drugih naroda osjećaj uvažavanja. S druge strane, priznavanjem dostojne uloge u povijesti kravate, ponajprije zaslugom francuskog naroda koji je ovaj ures prepoznao na grudima hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu (1618.-1648.), a potom razvio i unaprijedio, te svima ostalima koji su kravatu zavoljeli i doživljavaju, Hrvatski sabor donio je odluku kojom se 18. listopada proglašava Danom kravate u Republici Hrvatskoj.
Pogledajte kako smo mi obilježili ovaj dan!
  :: opširnije :: 


objavio: Tanja Štević  datum: 18. 10. 2020. 13:18
» Arhiva naših vijesti    
 Kalendar
« Listopad 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji


Misao tjedna

"Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrijebiti da promijenite svijet."

                      Nelson Mandela


Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 5. 2010.

Ukupno: 1414068
Danas: 5

 


Anketa (mala)
Kako iskorištavate svoje slobodno vrijeme?: 


preskoči na navigaciju